Vragen


Overlijdens term
In verschillende familieoverzichten, o.a. met wortels rondom Roosendaal komt men bij de overlijdens de termen “volle uitvaart”, “halve uitvaart”en “met vol licht” tegen.
Een onzer relaties wil graag weten wat deze termen precies inhouden. Wie weet dit?

Antwoord gaarne naar:
H.M. Lups,
E-mail: [email protected]

Familienaam
Zowel in België als in Nederland komt de familienaam Clootman(s) of Klootman(s) voor. Deze naam is waarschijnlijk afkomstig van het beroep Clootman of Klootman, maar wat houdt dat beroep in? Kan het noch in het WNT, noch elders vinden.

Antwoord gaarne naar:
H.M. Lups,

E-mail: [email protected]


Sletterink
Wie weet iets te vertellen over de herkomst van deze naam. Met het woord slet wordt in het algemeen een vrouwelijk persoon bedoeld en dan in ongunstige zin.
Vroeger werd met het woord slet(te) een vod aangeduid. In Twente was slette ook een dweil, maar meer zijn we nog niet aan de weet gekomen.
Zou Sletterink de benaming kunnen zijn geweest van bijv. een armoedig keuter boerderijtje? Wie weet meer?

Wij hebben het volgende antwoord ontvangen:
De naam Sletterink komt van de boerderij “De sletterink” in Hengelo (Gld.)
Op deze boerderij hebben meerdere boeren (bouwmannen) geboerd, waarbij men op de duur de naam van de boerderij aannam als achternaam.
G. Sletterink.


Lakenpluister
Wie weet er meer te vertellen over dit beroep dan wij op dit moment hebben gepubliceerd. (zie hier)

H.M. Lups,

E-mail: [email protected]


Ten Boom
In Hasselt (Ov.) zou in de 16e eeuw een Ten Boom gewoond hebben. Rond 1615 werd geboren Lambert Jans ten Boom (dus zoon van Jan ten Boom, geb. rond 1585), wonen te Scheerwolde, voor 1645 gehuwd met Aeltjen Luytjens. Uit dit echtpaar 4 kinderen, gedoopt te Blokzijl. Wie weet meer over deze ten Booms? Naast deze familie is er een tweede die teruggaat op Jan ten Boom, die ± 1650 in Ruurlo woonde, maar ik kan geen verwantschap vinden. Wie weet meer over deze oudste ten Booms, in het bijzonder die te Hasselt.

H.M. Lups,

E-mail: [email protected]


Vraag:
Een van onze website bezoekers bezit een zegelstempel, afkomstig uit de familie, maar niemand heeft enig idee door wie/welke familie dit wapen is gevoerd.Wie weet een antwoord?

Gaarne uw antwoord naar:
H.M. Lups,

E-mail: [email protected]

Bij voorbaat onze dank.